Stewards/Elections 2012/Guidelines/hr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Ova stranica daje naputke suradnicima koji su zainteresirani za glasovanje ili kandidaturu na izborima za stjuarde. Molimo pročitajte dolje navedene relevantne odlomke.

Glasači[edit]

Prije glasanja, morate:

  • imati račun na Meti (ova wiki);
  • imati globalni račun (ili račun na Meti sa suradničkom stranicom povezanom na Vašu glavnu wiki kao i poveznicu na Vaš meta račun sa suradničke stranice na Vašoj glavnoj wiki);
  • ne rabiti primarno račun za automatske (botovske) zadatke;
  • imati najmanje 600 uređivanja prije 1. studenoga 2011. (na jednoj wiki ili uređivanja na ujedinjenim wikijima zajedno);
  • imati najmanje 50 uređivanja između 1. kolovoza 2011. i 31. siječnja 2012. (na istoj wiki kao gore ili uređivanja na ujedinjenim wikijima zajedno).

Možete automatski provjetiti Vaše biračko pravo.

Prevoditelji[edit]

Molimo pogledajte portal za prijevode izbora za stjuarde za detalje.

Prijedlozi sudionicima[edit]

  • Kandidatima možete postaviti upite na stranici za pitanja. Molimo ne postavljajte više od dva relevantna pitanja po kandidatu i neka budu što kraća.
  • Možete dodati kratku (najviše jedan ili dva retka) izjavu kojom objašnjavate Vaš glas. Duge rasprave (odgovori na glasove drugih) mogu se prenijeti na razgovornu stranicu, s bilješkom koja upućuje sudionike na premještenu konverzaciju.

S obzirom da su neki suradnici isključili CentralNotice (središnju poruku), možete drugim suradnicima koji bi mogli biti zainteresirani za glasovanje poslati obavijest.

Kandidati[edit]

Preduvjeti[edit]

Molimo pozorno pročitajte cijeli ovaj tekst prije kandidature za stjuardstvo. Ako ne ispunjavate dolje navedene kriterije bit ćete automatski diskvalificirani.

Prije nego se prijavite za mjesto stjuarda, morate:

imate ili ste imali administratorska prava na najmanje jednom projektu Zaklade Wikimedije u razdoblju od najmanje tri mjeseca.

(Gore navedene uvjete možete provjeriti automatski.)

Također, s obzirom da posao stjuarda može imati pravne posljedice i pravno uplitanje (pogledati smjernice za provjeritelje i nadzornike), morate:

  • imati najmanje 18 godina ili punoljetnost u Vašoj zemlji prije samog dana glasovanja;

dati puno ime i dokaz identiteta Zakladi Wikimedije.

Za stjuarde je bolje ako govore više jezika, s obzirom da rad stjuarda često uključuje rad na različitim jezičnim projektima, ali to nije uvjet. Također bi trebali biti dostupni na razumno redovnoj osnovi. Pravila rada za stjuarde postavljaju ograničenja; na primjer, stjuardi ne smiju rabiti pristup projektima na kojima su aktivni u svrhu izbjegavanja sukoba interesa, te ih se ohrabruje da promatraju i pomažu pri stranicama sa zahtjevima stjuardima. Također se mogu priključiti IRC kanalu #wikimedia-stewardsconnect na freenodeu kako bi odgovarali na upite.

Neaktivnim se stjuardima pristup oduzima.

Prijava[edit]

Ako se želite prijaviti kao kandidat, molimo slijedite ove korake.

Stvorite Vašu izjavu i stranicu za glasovanje[edit]

  • Stvorite podstranicu (samo ju otvorite i kliknite "sačuvaj/snimi")

  • uredite stranicu sa sljedećim podatcima:
    • Vaše pravo ime (po odabiru);
    • poveznica na Vaš suradnički račun na Meti ili drugi aktivni račun koji zadovoljava preduvjete.
    • popis jezika koje možete čitati i pisati, rabeći od jezika neovisne Wikimedijine oznake "en-3", "es-3" ili "es-2" (pogledati {{user language}}).
    • kratak sažetak Vašeg sudjelovanja u Zakladi Wikimedije. Od posebnog je značaja administratorski ili birokratski pristup, dragovoljni rad poput članstva u radnoj skupini za dopusnice ili Arbitražnom odboru, odnosno druge informacije koje smatrate značajnima. Za dodatne ideje možete pročitati izjave drugih kandidata.
  • Sada stvorite svoju stranicu za glasove (nisu potrebne nikakve prilagodbe; samo stvorite stranicu):

Kada to završite, dodajte sebe na stranicu s popisom izjava (i dodajte {{/VAŠE SURADNIČKO IME}}), zatim odlomak za stranicu s pitanjima i navedite Vašu podstranicu na stranici za izbore dodavši sljedeći tekst u abecednom redu: "{{Se candidate indexer|2012|VAŠE SURADNIČKO IME}}". Dragovoljci će za Vas dodati prijevode na raznim jezicima.

Dostavite dokaz identiteta[edit]