Jump to content

Talk:Fundraising 2011/Jimmy Letter 002/cs

Add topic
From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Latest comment: 12 years ago by Jsoby

We got this translation on e-mail from Ondřej Hajník. Since the page is already translated, I post this here for comparison, so any better bits from this can be merged with the letter. Jon Harald Søby (WMF) 11:40, 16 November 2011 (UTC)Reply


Od zakladatele Wikipedie Jimmiho Walese

Google má téměř milion serverů. Yahoo má okolo třinácti tisíc zaměstnanců. My máme 679 serverů a 95 zaměstnanců. Wikipedie je na webu číslo 5 a obslouží 450 milionů různých jednotlivců každý měsíc - s miliardou shlédnutí svých stránek. Obchodování je dobré. Reklama není zlo. Ale sem nepatří. Ne do Wikipedie.

Wikipedia je jiná. Je jako knihovna nebo veřejný park. Je jako chrám mysli. Je to místo, kam my všichni můžeme zajít přemýšlet, učit se a sdílet naše vědomosti s ostatními.

Když jsem založil Wikipedii, mohl jsem jí vytvořit s reklamními bannery jako společnost vytvářející zisk, ale rozhodnul jsem se jinak. Roky jsme pracovali, aby jsme ji udrželi kompaktní a čistou. Plníme své poslání a zbytečnosti necháváme druhým.

Kdyby každý, kdo toto čte věnoval 5 USD, museli bychom ji sami financovat jen jeden den v roce. Ale ne každý nám může nebo chce částku věnovat. A to je v pořádku. Každým rokem se najde právě dostatek lidí, kteří se rozhodli darovat.

Tento rok, prosím, zvažte věnovat nám darem 5 USD, 10 EUR, 1000 JPY nebo jakoukoliv částku, kterou můžete, k ochraně a udržení Wikipedie.

Děkuji,

Jimmy Wales zakladatel Wikipedie


We also had another translation submission by e-mail, from matej_s. Jon Harald Søby (WMF) 16:27, 16 November 2011 (UTC)Reply


Google má k milionu serverů. Yahoo má zhruba 13 tisíc zaměstnanců. My máme 679 serverů a 95 pracovníků.

Wikipedia je pátou nejpoužívanější stránkou na webu a pomůže každý měsíc 450 milionům různých osob - s miliardami zobrazených stránek.

Komerce je dobrá a reklama není zlá. Ale nepatří sem. Ne na Wikipedii.

Wikipedie je něco mimořádného. Je to něco jako knihovna nebo veřejný park. Je jako chrám pro duši. Je to místo, kam můžeme všichni zajít, abychom přemýšleli, učili se a sdíleli své vědomosti s druhými.

Když jsem založil Wikipedii, mohl jsem z ní udělat podnik usilující o zisk, s reklamními bannery, ale rozhodl jsem se udělat něco jiného. Po léta tvrdě pracujeme, abychom se udrželi v rozumné velikosti. Plníme své poslání, a plýtvání necháváme druhým.

Jestliže každý, kdo si toto přečte, daruje částku ve výši 100 korun, stačilo by nám žádat o prostředky jednou za rok. Ale ne každý může či chce darovat. To je v pořádku. Každý rok se rozhodne darovat to správné množství lidí.

Prosím, pouvažujte letos o daru ve výši 5USD, 10EUR nebo 1000 jenů, či jakékoliv částky, kterou si můžete dovolit, abyste pomohli udržet a chránit Wikipedii.

Děkuji

Jimmy Wales zakladatel Wikipedie