Izdvojeno s Wikimedije za septembar 2015.

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, September 2015 and the translation is 100% complete.



"Drone_Photography_of_Versailles_-_Lionel_Allorge.webm" by Victor Grigas and Reetta Kemppi, freely licensed under CC BY-SA 3.0.; "Chiesa dio padre misericordioso 02.jpg" by Federico Di Iorio, freely licensed under CC BY-SA 3.0; "Highly active editor graph.png" by Joe Sutherland, in the public domain.; "Antidorcas marsupialis, female (Etosha, 2012).jpg" by Yathin S Krishnappa, freely licensed under CC BY-SA 3.0; "Editatón en el Museo del Bicentenario 3.jpg" by Giselle Bordoy WMAR, freely licensed under CC BY-SA 4.0.; Collage by Andrew Sherman.

Ispod možete pogledati izdvojeni sadržaj s Wikimedijinog bloga za septembar 2015.

Bespilotne snimke Versaillesa

“Kad vidite vrtove iz zraka… zaista se otkrije zamršenost i svi detalji te umjetnine.” Video by Victor Grigas and Reetta Kemppi, freely licensed under CC BY-SA 3.0.

Francuski fotograf i programer Lionel Allorge, bio je frustriran težinom procedure dobijanja dozvole za korištenje fotografija koje je pronašao na internetu. Baš zato je i odlučio objavljivati vlastite fotografije na Wikimedia Commons pod slobodnim licencama. Fotografiranje Versajske palače iz zraka bio mu je jedan od omiljenih projekata. Iako postoje zračne fotografije palače, nisu se mogle slobodno koristiti.

Wikipedijin miljokaz: Wikipedia na švedskom jeziku ima dva miliona članaka


Izdvojena slika kad je Wikipedia na švedskom jeziku dostigla dva miliona članaka–južnoafrička antilopa. Image by Yathin S Krishnappa, freely licensed under CC BY-SA 3.0.

Sljedeći Wikipedijini projekti došli su do važnih miljokaza:

Šta sam naučila: Wikipedijin obrazovni program u Argentini


Izgradnja mostova između digitalne, akademske i otvorene kulture: Obrazovno uredničko takmičenje u muzeju “Bicentenario”. Image by Giselle Bordoy, freely licensed under CC BY-SA 4.0.

Instruktorica učitelja i srednjoškolska učiteljica Delia Vazquez, uvijek je smatrala da joj nedostaje teoretska osnova uz čiju bi pomoć mogla braniti svoj stav o korištenju Wikipedije u školama–nešto što bi joj dozvolilo da se “udalji od predrasuda koji su česta pojava kod mojih kolega”. Imajući ove komentare u vidu, kao i zamisao kojoj publici bi se mogla obratiti, osnovan je obrazovni program za Wikimedia Argentina. Namjeravao je promijeniti opažanja o Wikipediji u pogledu njenog korištenja u obrazovnim sistemima, te naglasiti koliko je važna uloga otvorene kulture u obrazovanju.

Svaki mjesec prikazujemo priču o zajedničkom učenju iz raznih zajednica. Ako biste htjeli da prikažemo šta ste vi naučili, kontaktirajte nas!.

Za septembar volimo spomenike


Pobjednična slika s takmičenja iz 2014. pod imenom "Wiki voli spomenike" održanog u Italiji. Na slici se vidi crkva “Jubilee” u Tor Tre Testeu u Rimu. Photo by Federico Di Iorio, freely licensed under CC BY-SA 3.0.

U septembru 2015, održano je šesto po redu takmičenje “Wiki voli spomenike” koje je ujedno i najveće na svijetu. Takmičenju su se pridružile na hiljade Wikipedijinih čitaoca i saradnika iz preko 30 zemalja širem svijeta s nadom da dokumentiraju svoju lokalnu baštinu, doprinesu Wikipediji a možda čak osvoje i manju nagradu.

Pogledajte pobjedničke fotografije za 2015. iz raznih dijelova svijeta!

Nova vizija Wikimedijinih subvencija


Učestvo preko 200 članova zajednice u konsultacijama oko Wikimedijinih subvencija dovelo je do planiranja promjena Wikimedijinih subvencionih programa koji su prikazani iznad u obliku grafika. Image by Chris Schilling, freely licensed under CC-BY-SA-4.0.

Wikimedijin tim zadužen za resurse zajednice, nedavno je uspješno završio konsultacije kako bi se promijenila struktura Wikimedijinih subvencija. Tokom prethodnog mjeseca došlo se do raznih zaključaka oko subvencija poput želje za manjim i pristupačnim subvencijama, potrebom za pojednostavljivanje vrsta subvencija kao i potrebom za dodatnu podršku pri prijavi i izvještavanju subvencija. Povratne informacije sudionika dovele su do raznih materijalnih poboljšanja u novoj stukturi Wikimedijinih programa pružanja subvencija.

Stabilizirao se aktivni broj urednika Wikipedije—pregledajte podatke s nama


Prikaz veoma aktivnih urednika (>100 promjena svaki mjesec) otkad je pokrenuta Wikipedia na engleskom jeziku (2001). Debela crvena linija predstavlja prosječnu promjenu u periodu od pet mjeseci. Graph by Joe Sutherland, in the public domain.

Broj veoma aktivnih urednika Wikipedije na engleskom jeziku—registrovanih urednika sa preko 100 izmjena svaki mjesec—izgleda da se počeo stabilizirati nakon razdoblja opadanja. Primjećujemo sličnu situaciju na drugim Wikipedijama.

Objavili smo nove podatke (dokumentacija) kako bismo pružili mogućnost zajednici i istraživačima da nam se pridruže pri analiziranju ovog trenda. Mogući su neki od sljedećih smjerova istraživanja:

Trebam li platiti za članak na Wikipediji?


Postoje jasno napisana pravila po pitanju na čemu možete raditi za novac na Wikipediji na engleskom jeziku. Image by Erik Zachte, freely licensed under CC-by-3.0.

Ova objava u obliku pitanja i odgovora, govori pojedincima šta bi trebali znati o plaćenom uređivanju na Wikipediji. Uvjeti korištenja Wikimedije, koji se odnose na Wikipediju a i na druge projekte koje Wikimedia finansira, zahtijevaju jasno objelodanjivanje plaćenog uređivanja, te navode da nikad ne biste trebali zaposliti prikrivenog plaćenog urednika. Moguće je da je primamljivo htjeti članak o sebi ili svojoj kompaniji na Wikipediji, ali morate zapamtiti da je Wikipedia, prije svega, enciklopedija. Očekivano je da se neke osobe ili biznisi ne pojave ili se ne bi trebali pojaviti u jednoj enciklopediji.

Ove smjernice samo se odnose na Wikipediju na engleskom jeziku i moguće je da sadrže drukčije stavove od Wikimedijinih.

Andrew Sherman, Digital Communications Intern, Wikimedia Foundation