Wikipedias in the languages of Russia/uk

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
« Якщо ти говориш з людиною тією мовою, яку вона розуміє, ти говориш з її головою.
Якщо ти говориш з людиною її рідною мовою, ти говориш з її серцем.
»

— Нельсон Мандела

« "Парадокс збереження культури і мови полягає в тому, що вони зберігаються виключно шляхом зміни. Тільки мертві мови і культури можна повністю убезпечити від змін". »

— Пасанен А., Сааріківі Я.[1]

Мовні коди проекту «Вікіпедій на мовах народів Росіії»
« "З приблизно 7000 вживаних сьогодні мов ... менш ніж 5% ... все ще зберігають можливість продовжити своє існування в цифровій ері. ... Попередньо резюмувати основний результат даного дослідження можна так: «У мови, що не має своєї Вікіпедії, шансів немає»."[2] »

— Андрас Корнай

« " Для того, щоб ототожнювати себе з рідною мовою, молоді потрібні привабливі зразки для наслідування, пов'язані з цією мовою. Такі сфери вживання мови, як дім і школа, вже не цілком достатні, ностальгуюча за минулим фольклорна культура анітрохи не приваблює. Однак молодіжну культуру складно конструювати ззовні – тільки молодь може сама створювати свою культуру і зразки для наслідування. Це являє велику трудність, на яку слід звертати увагу, для спільноти носіїв локальної мови, яка (спільнота) модернізується." »

— Пасанен А., Сааріківі Я.[3]

Ця сторінка присвячена проекту популяризації і підтримки Вікіпедій регіональними/місцевими офіційними або автохтонними мовами Російської Федерації (або Розвиток ВМР).

Щоб співтовариство залишалося активним, його культура повинна еволюціонувати, інтегруючи в себе всі реалії і знаходячи адекватні відповіді всім викликам сучасності. Це можливо, тільки якщо всі відповідні концепції відображаються в його мові. Стимулюючи документування знань людства різними мовами, Вікіпедія сприяє збереженню активного культурного різноманіття в людському суспільстві та збереженню нематеріальної культурної спадщини.

Мета проекту[edit]

« Настав момент, коли ... мова стала лише інструментом, засобом вираження образів думки. ... Мова, що розвивається, перебуває зазвичай у спілкуванні в усіх сферах життєвого циклу. Виключення хоча б однієї сфери, хай це буде підрозділ якоїсь науки чи мистецтва, виробництва чи послуг, зі спілкування цією мовою, тобто з виробництва образів думки, завдає мові непоправного удару, сприяє її вимиранню. ... Треба прагнути, щоб новину очікували з формулювань цієї мови. »

— Гайнулла Ф. Шайхієв[4]

Подбати про те, щоб усі мови Росії взяли цифровий бар'єр і почали використовувати можливості цифрового середовища для посилення своєї життєздатностішляхом залучення більшої кількості їх носіїв до проектів Вікімедіа

Природа проекту[edit]

Фонд Вікімедіа взявся за створення світу, в якому кожна людина має вільний доступ до всіх накопичених людством знань. Це можливо, тільки якщо:

  1. ніякі знання не будуть втрачені і
  2. вони будуть доступні всім.

Збереження знань людства є однією з цінностей, які поділяють усі члени Руху Вікімедіа та спільноти Вікімедіа.

Як національна регіональна організація по Російській Федерації НП «Вікімедіа РУ» віддає природний пріоритет підтримці і просуванню проектів Вікімедіа російською та іншими мовами Російської Федерації.

Даний проект призначено для створення системи підтримки зусиль членів усіх автохтонних і корінних для Російської Федерації етнічних груп (особливо представників "націй, що не мають своєї суверенної національної держави" (англ.)), націлених на збереження і активізацію своїх національних мов, традиційних знань і відповідних елементів культурного капіталу в умовах світу, що глобалізується.

Опис проекту[edit]

Російськомовна сторінка даного довгострокового проекту, що знаходиться за адресою Проект:Розділи Вікіпедії регіональними мовами Росії, є платформою для співробітництва та координації зусиль російськомовних вікімедійців у питаннях популяризації і розвитку відповідних Вікіпедій. Див. список участников проекта

Там збирається документація з найкращих практик, ЧаВО, корисні списки, новини проекту, посилання на Мета-переклади, такі як:

Для дискусій з проекту створено окрему гілку в Новинній розсилці Вікімедіа РУ.
До інших форм офіційної підтримки також належать шаблон на Головній сторінці та проект «Багатомовність» на домашній вікі Вікімедіа РУ.

Посилання[edit]

Примітки[edit]

  1. Замятин К., Пасанен А., Саарикиви Я. "Как и зачем сохранять языки России"./ Часть I. Многоязычное общество и многоязычный индивид. Глава "Изменяющаяся роль языков", 35 cтр.
  2. "Of the approximately 7,000 languages spoken today ... less than 5% ... can still ascend to the digital realm. ... To summarize a key result of this study in advance: No wikipedia, no ascent."Digital Language Death by András Kornai
  3. Замятин К., Пасанен А., Саарикиви Я. "Как и зачем сохранять языки России"./ Часть III. "Пути сохранения языков под угрозой исчезновения. Практические советы", Глава "Преподавание на языке меньшинства в школе", раздел "Что кроме школы и после школы?", 162 с.
  4. Шайхиев Г.Ф. "Язык разума. Мы думаем и по-татарски, и по-русски, и по-английски..." Казань, изд-во «Хәтер»: 2000 ISBN 5-900004-83-X сс.230-231 Глава V Раздел 9 Асимметрия в эволюции мышления.